Akcija "Cif čisti Srbiju" stigla i na istok Srbije - Očišćen spomenik palim ratnicima u Boru

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. maj 2014.
Bor/ Srbija (PRobjave) - Stručni tim za čišćenje spomenika očistio je spomenik ratnicima Bora palim u ratovima od 1912. do 1918. godine. Sa poznatog borskog spomenika uklonjeni su grafiti, naslage čađi i druge nečistoće koje su se nataložile vremenom, a nakon temeljnog čišćenja na spomenik je nanesen i specijalni anti-grafitni sloj koji će olakšati buduće održavanje njegove čistoće.

Ovo je već treći značajan spomenik obuhvaćen velikom akcijom "Cif čisti Srbiju" koju je pokrenula kompanija Unilever Beograd sa idejom da tokom proleća budu uređeni i zaštićeni spomenici kulture i prolazi u 10 gradova u Srbiji.

"Spomenici su tu da nas podsećaju na značajne događaje i da čuvaju istorijsko nasleđe naše zemlje i najmanje što možemo da uradimo je da se brinemo o njihovoj čistoći. Zbog toga je kompanija Unilever i odlučila da tokom proleća izdvoji sredstva za očuvanje spomenika kulture u Srbiji, kao i da naš poznati brend Cif bude na čelu kampanje čišćenja spomenika i pešačkih i podzemnih prolaza", rekao je g. Ljubomir Milošević, direktor Unilever Beograd d.o.o. i dodao: "Veliku zahvalnost dugujemo našem timu za čišćenje koji je veoma stručno i profesionalno, uz poštovanje pravila za čišćenje spomenika, doprineo da spomenik u Boru zasija punim sjajem, a posebnu ulogu imaju i građani Srbije, jer smo deo prihoda od prodatih sredstava iz palete Cif proizvoda namenili upravo za ovu kampanju."

Spomenik palim ratnicima u Boru podignut je u sećanje na 94 borca koji su izgubili život tokom Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu i čija su imena uklesana u spomen obeležje. Među njima se nalaze i imena 15 francuskih vojnika koji su dali život u borbi za oslobođenje Bora 1918. godine. Bor je već šesti grad u kome kompanija Unilever Beograd i timovi za čišćenje uređuju spomenike kulture i prolaze, a tokom maja biće očišćene lokacije u još četiri grada, kao i jedna lokacija u gradu po izboru posetilaca internet stranice kampanje www.cifcistisrbiju.rs.

Извор[уреди]