Црна Гора би до краја године требало да аплицира за чланство у Европску унију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јул 2008.
Подгорица/ Црна Гора Ђукановић је рекао да се питање аплицирања Црне Горе непримјерено политизује и подсјетио да одлуку о том чину доноси Влада.

"Моја процјена је да ћемо апликацију поднијети током 2008. у тренутку када закључимо да имамо довољно добрих аргумената, којим нећемо оставити превише простора за арбитражу унутар ЕУ и када процијенимо да је у самој Унији добар тренутак и расположење за разговор о новом проширењу", навео је Ђукановић.

Он је, у интервјуу Радију Црне Горе, казао да се одлагањем апликације ништа није промијенило, нити се изгубио корак Црне Горе на путу ка ЕУ.

Премијер сматра да је Подгорица озбиљно посвећена испуњењу обавеза на европском путу и да је то уочљиво и Бриселу, који веома цијени напредак Црне Горе на путу до ЕУ, а чин апликације ће услиједити.

Ђукановић је рекао да је то вријеме у којем држава која аплицира мора да понуди довољно добрих доказа да је примјеном Споразума о стабилизацији и придруживању усвојила довољно европских стандарда, који је квалификују да постане кандидат за чланство у ЕУ. Он је поновио да је чланство у НАТО "велики интерес" и за Црну Гору и за остале земље у региону. Пријем у НАТО није само војни, већ политички, економски и безбједносни интерес сваке земље, јер чланство у Алијанси доноси стабилност која је један од основних услова развоја сваке државе, тврди премијер. А најновије истраживање јавног мњења ЦЕДЕМ-а говори да је радом Владе "веома задовољно" свега 9,5 одсто испитаника. Но, резултати истраживања показују да је Ђукановићева Демократска партија социјалиста и даље странка са највећим повјерењем грађана. У овом тренутку 47,4 одсто опредијељених бирача гласало би за ту партију. За разлику од недавног истраживања подгоричког Центра за мониторинг које је указивало на већинску подршку грађана уласку Црне Горе у НАТО, истраживачи ЦЕДЕМ-а тврде да улазак у Алијансу подржава свега 26 одсто грађана.

Извор[уреди]