Цела планета у квизу знања

Извор: Викиновости


7. јун 2011.

У суботу 4. јуна у преко 37 земаља (међу којима су Енглеска, Белгија, Норвешка, Финска, Холандија, САД, Индија, Либерија, Немачка, Шри Ланка, Русија, Филипини, Канада, Аустралија и др), на више од 70 локација одржано је девето по реду Светско првенство у квизу (World Quizzing Championship) на којем је учешће узело око две хиљаде најбољих квиз играча из целог света.Такмичари су симултано (у исто време) решавали тест од 240 квиз питања који је саставила Међународна квиз асоцијација (International Quiz Associaton) подељених у седам области од по 30 питања (с тим што се најлошије урађена област не рачуна , тако да је максималан број освојених бодова 210) . Области су Наука, Историја, Медији, Забава, Свет, Култура, Спорт и Лајфстајл.

Цела планета у квизу знања| Светски шампион је Ирац Патрик Гибсон Цела планета у квизу знања

Светски шампион, као и прошле године је Ирац Патрик Гибсон који је са освојених 186 бодова одбранио титулу најбољег квиз играча света. Иначе, Гибсон је један од најуспешнијих квиз такмичара у историји емитовања британских квизова и четврта особа у Великој Британији којој је пошло за руком да одговори на свих 15 питања британске верзије квиза „Желите ли да постанете милионер?“ и освоји максималних милион фунти.

За такмичаре из Србије тестирање се одржало у просторијама Градске библиотеке у Панчеву. Тест је решавало 30 најуспешнијих и најпознатијих квиз такмичара из српских ТВ квизова. Најуспешнији међу њима као и прошле године је Омер Екић из Крушевца са освојених 116 бодова. Друго место заузео је Ацо Брајковић из Ариља са освојених 114 бодова, док је трећи Тодор Милак из Новог Сада који је освојио 106 бодова.

Искористили смо прилику да Аци поставимо неколико питања.

ВикиновостиВи већ неколико година учествујете на Светском првенству у квизу. Какава су ваша досадашња искуства?

Ацо Брајковић Ово је моје треће учешће на Светском квиз првенству и мој до сада најбоље остварен пласман, јер сам се са освојених 114 бодова сврстао на јединственој светској ранг листи међу 100 могу слободно рећи најинформисанијих и што се тиче опште-културе „најпоткованијих“ квиз играча у свету. Такође, већ трећу годину заредом, међу такмичарима из Србије сам остварио најбољи резултат из области „Историја“ где сам ове године од 30 питања тачно одговорио на 22 питања. Пошто на овом такмичењу учествују такмичари свих узраста из целог света, Међународна квиз асоцијација рангира такмичаре и по старосном принципу (категорија оних до навршених 30 година), тако да по том критеријуму успешности, када сви резултати буду коначни очекујем да ћу се наћи међу првих 10 у свету, обзиром да сам у тој категорији, да назовем „квиз јуниора“ прошле године са слабијим резултатом (имао сам за 30 бодова слабији резултат) заузео такође задовољавајуће 19. место у свету. Иначе, Ацо је по вокацији дипломирани правник и учесник је многих српских ТВ квизова, омиљена је телефонска помоћ пријатеља у српској верзији „Милионера“, а за неке квизове је и састављао квиз питања. Аутор је првог српског квиз блога, а објавио је и преко хиљаду ауторских квиз питања у енигматском листу „Разбибрига“.

ВВНа који начин се припремате за такмичење? Који је прави пут до успеха?

Ацо Брајковић За овакав вид квиз такмичења не постоји посебан начин припреме, већ то изискује сталан труд и жељу за сазнањем нових информација и подразумева интересовање везано за све сфере људског знања (историја, географија, медицина, спорт, митологија, филозофија, стрип, религија, филм, музика и др).

Цела планета у квизу знања| Википедија као највећа онлајн ризница знања је добрим делом допринела мом успеху Цела планета у квизу знања

ВВС обзиром да немате припреме за такмичења, на који начин допуњујете своје знање и одакле црпите информације?

Ацо Брајковић Читање енциклопедија, праћење штампе, дневних актуелности и других квизова су ми једна од свакодневних активности.Један сам од уредника и на Википедији на српском језику на којој сам уређивао чланке из најразличитијих области, па ми је и сама Википедија као највећа онлајн ризница знања добрим делом допринела успеху у квизовима.


Извори[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.