Ферибот "Принцеза звезда", са више од 700 путника и чланова посаде, потонуо у водама Филипина

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2008.

Сателитски снимак Филипина

Сан Фернандо/ Филипини Званичници града Сан Фернандо саопштили су да су три преживела путника пронађена у једном селу у близини тог града, али да ће бити потребно времена да се дође до настрадалих.

Полиција и локално становништво су претходно открили четири тела на обалама три села у Сан Фернанду, али се страхује да је велики број путника са ферибота изгубио живот у невремену узрокованим тајфуном који је захватио Филипине. Ферибот "Принцеза звезда", на коме се налазило 626 путника и 121 члан посаде, пловио је од Маниле до провинције Цебу кад је дошло до потонућа, пренеле су агенције.

Како је саопштила обалска стража, ферибот је у суботу поподне имао проблема са радом мотора након чега је потонуо у близини острва Сибујан. Спасиоци и даље покушавају да дођу до преживелих упркос високим таласима и снажном ветру који су довели до прекида радио-везе са трајектом. Тајфун "Фенгшен" је створио проблеме и становништву на копну, где је, како се процењује, најмање 69 људи изгубило живот у невремену.

Тајфун је изазвао поплаве и одроне земљишта у више области на Филипинима, а најтеже је у централној провинцији Илоило, где је погинуло 59 људи. Десет људи се удавило пошто се локална река излила и потопила куће у провинцији Магуинданао, а неколико људи се воде као нестали. Неколико хиљада људи је евакуисано из различитих крајева Филипина услед налета ветра до 170 километара на час, а многе области су одсечене од остатка земље. Летови ка централним провинцијама, које су највише угрожене, су отказани, као и пловни саобраћај између острва. Очекује се да ће се олуја и невреме проширити на северне провинције током данашњег и сутрашњег дана.

Извор[уреди]