Управа за ветерину: Повећано присуство афлатоксина

Извор: Викиновости


25. фебруар 2013.
Срем/ Србија (Beta) - Управа за ветерину Министарства пољопривреде Србије навело је у свом званичном допису ветеринарима који контролишу да ли је у Србији присутна појава афлатоксина М1 у млеку, да је он изнад дозвољених граница.

Како се наводи у допису шефици ветеринарске инспекције Сремског округа Емини Милакари, у који је агенција Бета имала увид, ветеринарима на терену дато је упутство да приликом надзора газдинстава препоруче да се храна која је плесњива избаци из употребе и да се уведе у исхрану здрав кукуруз или силажа.

„Због појаве афлатоксина М1 у млеку изнад дозвољених граница, молим Вас да у току вашег активног надзора на газдинствима дате препоруку да се храна која је плесњива избаци из употребе и да се уведе у исхрану здрав кукуруз, силажа“, пише у допису који је ветеринарима упућен данас.

Ветеринарима је дато и упутство да се газдинствима препоручи да се у исхрани користи минерал зеолит, који се као еколошки препарат користи у пољопривреди, сточарству, живинарству, фармацији и медицини за детоксикацију организма и превенцију разних проблема који могу настати неправилном исхраном или услед поремећаја метаболизма.

Извор[уреди]