Убијен лидер Тамилских тигрова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сри Џајаварденепура Коте / [[w
{{{место2}}}|{{{место2}}}]] - Државна телевизија Шри Ланке објавила је да је лидер побуњених Тамилских тигрова Велупилај Прабакаран убијен, док је покушавао да побегне из ратне зоне. Војни званичници саопштили су да су убијена и Прабакаранова два главна заменика.

Погледајте:Bookmark-new.svg

Неименовани извор из канцеларије председника Махинде Раџапаксе казао је Гласу Америке да ће вест бити званично објављена, након што се са сигурношћу утврди да је реч о лидеру побуњеничких снага.

Врховни командант војске Шри Ланке рекао је данас да су окончане борбене операције, односно да влада контролише целокупну територију земље први пут након 1983. године, када је почела борба за независност тамилске мањине.

Према проценама Уједињених нација, од ескалације сукоба у јануару, погинуло је 6 и по хиљада цивила, док је до 300 хиљада расељено. Светска организација затражила је истрагу о могућим ратним злочинима које су починили и влада Шри Ланке и Тамилски тигрови. Европска унија такође је позвала владу Шри Ланке да УН-у омогући приступ ратној зони. [[Категорија:{{{место2}}}]]