Србија: Негативан став према ЛГБТ и ХИВ позитивнима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. април 2013.
Србија -  (Beta) - Највећа дистанца и негативан став грађана Србије је према ЛГБТ популацији и ХИВ позитивнима, као и према Албанцима, Хрватима, Ромима и Бошњацима, упозорила је у уторак повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

У очима грађана, највећа дискриминација је према Ромима, особама са инвалидитетом и старима, навела је Петрушић представљајући годишњи извештај Повереника за 2012. годину на седници Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова.

Позивајући се на истраживање ЦеСИД за потребе Повереника за заштиту равноправности, Петрушићева је навела да половина испитаника није склона да дискриминише, али ни да осуди дискриминацију.

По њеним речима, трећина испитаника осуђује дискриминацију, а 18 одсто показује изразиту склоност ка дискриминацији, док петина испитаника не зна да је дискриминација забрањена.

Она је упозорила да забрињава што је 44 одсто притужби поверенику у 2012. било због дискриминације коју спроводе органи власти.

Петрушић је навела да се 30 одсто притужби Поверенику за заштиту равноправности односи на дискриминацију при запошљавању.

Међу тужбама које је у 2012. покренуо Повереник за заштиту равноправности, Петрушић је истакла тужбе против једног ланца пицерија јер је запошљавао само жене и против једног привредног друштва које је огласом за пословног секретара тражило искључиво жену од 25 до 35 година, „пријатног изгледа“.

Додала је да је покренута тужба и против власника угоститељског објекта чији запослени су одбили да услуже групу деце са инвалидитетом.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg