Сачувати Метал системе

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. март 2010.
Крагујевац-  На захтев представника Штрајкашког одбора предузећа Метал системи, који су неколико дана у штрајку, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић прихватио је да са њима разговара и посредује у решавању проблема у овом, иначе приватизованом, предузећу.

Поред представника Штрајкачког одбора састанку са градоначелником Стевановићем присустововао је и председник Самосталног синдиката Крагујевца Југослав Ристић и власник и директор Метал система Драгољуб Радуловић. Радуловић је рекао да је од момента приватизације у предузеће уложио око 12,5 милиона евра, да Метал системи имају здрав програм и здрав пласман али да би се фирма поставила на ноге потребна је помоћ државе односно кредит који би допринео да се измире обавезе према добављачима. Власник Метал система није негирао чињеницу да се радницима дугује 10 плата али је додао и да се штрајком а пре свега блокадом улаза и то према аустријској фирми која уредно плаћа закуп, ствара лоша слика која доводи до губљења посла и образа.

С обзиром да би кредит од 4 милиона евра, за који су Метал системи већ преговарали са Фондом за развој допринео решавању проблема у овом предузећу и нормализацији производње, у веома кратком року, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић контактирао је са директорком Фонда за развој Оливером Божић и представницима министарства економије и регионалног развоја. Након тих разговора делегација Метал система коју чине власник Драгољуб Радуловић, представници Штрајкачког одбора и Југослав Ристић председник Самосталног система упутила се у Београд на разговор са директорком Фонда за развој Оливером Божић. Уочи поласка за Београд председник Штрајкачког одбора Милош Танасковић рекао је да очекује да ће у Фонду за развој пронаћи решење за проблеме радника и фабрике.

Градоначелник Верољуб Стевановић рекао је да ситуација у Метал системима није нимало проста и наивна и да је било потребно учинити прве кораке. Он је рекао и да очекује да ће представници Метал система у Фонду за развој добити појашњења и гаранције које ће допринети да се ствари стишају. Суштина је следећа-овом предузећу је потребно око 4 милиона евра да би се ситуација потпуно довела у нормалу и да би предузеће могло да ради на прави начин. Очекујем да ће “Метал системи“ добити та средства почетком наредног месеца, а све ће се знати детаљније данас, након састанка који имају са госпођом Божић. Седница Управног одбора Фонда за развој је крајем марта када ће се одлучивати о кредитима. Мислим да ће гаранције Фонда бити довољне да људе смире јер заиста треба сачувати ову фирму. Све друго је јако лоше и поразно и за раднике и за фирму, рекао је Стевановић.

Извор[уреди]