Санадеру десет година затвора

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. новембар 2012.
Загреб/ Хрватска (Beta-AFP) - Бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је у уторак на јединствену казну затвора од десет година за ратно профитерство и примање мита.

Ivo Sanader u 2009.
слика: Roberta F.

„Проглашени сте кривим за оба кривична дела која вам сте стављају на терет“, рекао је читајући пресуду председавајући Судског већа Иван Турудић.

У процесу у Жупанијском суду у Загребу Санадер је осуђен на три и по године затвора за случај Хипо банке и седам година за случај МОЛ-Ина, а држави треба да врати пет милиона евра.

Државно тужилаштво Хрватске терети Санадера за ратно профитерство, односно узимање око 480.000 евра провизије за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је био заменик министра спољних послова средином 1990-их.

У обједињеном поступку му се судило и за наводно узимање 10 милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање тој мадјарској нафтној компанији управљачких права у Ини, из које је при том требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.

Адвокат Иве Санадера Чедо Продановић најавио је да ће се жалити на пресуду.

На питање како се Санадер осећа након изрицања пресуде, адвокат је одговорио: „А како би се осећао неко ко је осуђен на 10 година“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg