Разговор са корисником:Струјајое

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Добро дошли на Викиновости!

Пријатан почетак уз шољу домаће кафе
Напишите и Ви чланак

Како почети са својим доприносом на Викиновостима?

Добро дошли! Хвала вам што сте се придружили Викиновостима; нама би било веома драго када бисте овде нашли ствари које вас интересују и када би остали са нама давајући свој допринос у развитку Викиновости. Као помоћ, да бисте почели свој допринос, ми имамо кратак увод који ће вам бити водич кроз писање вашег првог чланка. На овом пројекту се наравно налазе још ствари где можете дати свој допринос, али покретачка снага Викиновости лежи у новом, актуелном чланку који је писан са неутралне тачке гледишта.

Ако се задржите дуже вероватно ћете хтети мало више да се упознате са кључним правилима пројекта и осталим смерницама где можете дати своје учешће. За почетак задржите ову поруку добродошлице на вашој страни за разговор док не постанете верзиранији и искуснији. Пријатан рад!

 

 

 

 

 
Сви Викимедија пројекти имају своја правила. Овде су правила Викиновости.

На овој страници су излистана нека од правила пројекта Викиновости која ће вам бити од користи у даљњем раду.

Правила и упутства су намењена одржавању високог стандарда пројекта које Фондација Викимедије уноси у све своје пројекте. У почетку се то чини као много тога има да се чита и памти, међутим касније ће вам то постати део рутине пошто се од свих чланова тражи да се придржавају истих правила а и старији чланови, по стажу, су увек спремни да вас посаветују и помогну. Али су ова правила веома важна да се поштују приликом писања чланака или неког другог доприноса пројекту

Запамтите да ваш допринос треба да буде резултат ваше жеље за доприносом, а резултат треба да буде ваше задовољство унетим доприносом. Ако имате неких проблема током уношења вашег доприноса обратите се неком од искуснијих чланова било на чату, било на страници за разговор.

Основна правила
 

 

 

 

 
Покретачи пројекта

Вики пројекти у основи имају тимски рад. Обично на већини пројеката учествује већи број учесника. Иако су Викиновости на неки начин више индивидуалистички, увек се треба надати нечијој помоћи (као и свуда у великим новинским агенцијама и пројектима). Ако чланак, вест, који сте написали није стар он се може унапредити и проширити са додатним садржајем или сликом која би допунила вест.

Овакви пројекти се називају и Живи пројекти, то јест увек се могу надоградити и довести на виши ниво. Свака ваша идеја је добродошла и вредна зато што свеже идеје доводе до бољег крајњег резултата и изгледа самог пројекта. Проверите везе где су неки од алата покретача пројекта Викиновости.

Где све можете помоћи и давати своје доприносе
 

 

 

 

 
Напишите свој први чланак на Викиновостима!

За писање вашег чланка користите кутијицу на којој пише Наслов вести. У тај простор упишете наслов и отворите нову страницу са дугметом у чијем пољу се налази текст Напиши вест. Појавиће се нова страница шаблоном где унесете тражене податке и садржај вести. На крају се само цела страница сними и чланак је објављен!


Препоручује се да прво прочитате упутства и погледате није ли ваша вест већ објављена.

 

 

 

 

 

--BokimBot 17:54, 25. јул 2009. (UTC)

Хвала на вести![уреди]

Направио си баш добру вест. Кад год имаш тако неку вест, слободно наврати. (Мада можеш и да останеш, наравно :) ) --Millosh 22:09, 26. септембар 2009. (UTC)

Да направимо портал о Крагујевцу?[уреди]

За то нам треба нешто више вести. Ја бих могао да направим бота који ће узимати вести са сајта Крагујевца (постоји фид: http://www.kragujevac.rs/rss/feed.php). Ипак, било би пожељно када бисмо набавили експлицитно одобрење. Баци поглед на поглавље "Захтев који се шаље за текстуални садржај" на страни Викивести:Молба за дозволе, па га преуреди и пошаљи на релевантно место. Позитиван одговор пошаљи на адресу permissions-sr@wikimedia.org, као и на моју адресу millosh@wikimedia.org. Наравно, ако постоји воља, могли бисмо добити и нешто медијског садржаја од Крагујевца. --Millosh 09:44, 29. септембар 2009. (UTC)

Здраво. Ево да ти пожелим добродошлицу и ја. Уколико ти треба нека помоћ слободно ми се обрати. Видим се залажеш за развијање вести из Крагујевца. Уколико желиш могу да направим портал сличан другим порталима овде (види Србија). У сваком случају драго ми је да си нам се придружио. Поздрав! --Mile K. talk 12:52, 13. октобар 2009. (UTC)

На порталу стоји: Шездесете године обележио је продор Заставе у САД, са југом'. Зар то нису биле седамдесете?----László - Лале (talk) 00:33, 11. март 2010. (UTC)

Portal Kragujevac.[уреди]

Možeš li mi reći čemu ucenjivačka poruka na razgovor stranici kosrisnika Miloša ostavljena 17. aprila? Vaše izmene koje ste uradil, overene su od strane mene još 14. aprila (tri dana ranije) i bile su vidljive svima. Ukoliko ih vi niste videli trebali ste da uradite osvežavanje stranice. Evo kopiram vam delove teksta od 14. aprila koji sadrži važe izmene.

Липар је шумски комплекс у близини града, познат по Ђури Јакшићу, српском песнику и сликару, који је инспирисан боравком у парку написао своју познату песму На Липару.

2008. године је основано предузеће Фијат аутомобили Србија.

Molim vas da prilikom obraćanja drugim korisnicima izbegavate upotrebu reči i rečenica koje mogu nekog da uvrede. Znam da vam to nije namera. Hvala vam što ukazujete poštovanje ovom projektu uređivaći ga, i iskreno se nadam da ćemo još dugo sarađivati u budućnosti. Hvala.--Mile K. talk 18:48, 18. април 2010. (UTC)

Probajte osveživanje brauzera. Na par računara sam proverio i sve vidim u najboljem redu. Evo dodaću i dugme za osveženje. Ja sam još 14. aprila (pogledajte istoriju) označio vaše revizije kao proverene i tačne i niko više nema šta da označi i/ili proveri. Sve što je do adinistratora ili birokrate urađeno je istog trenutka kada ja primećeno uređivanje članka. Ukoliko pak postoji neka greška, najverovatnije je reč o tehničkoj prirodi. Vaoma mi je drago što radite na Vikivestima. Kada ste izrazili želju za portal Kragujevac ja sam se potrudio da vam napravim stranu portala i obezbedim lep tekst sa nekim informacijama koje nema ni na Vikipediji. Greške se dešavaju, a prezime je najverovatnije zamenjeno mahinalno. U svakom slučaju mesecima je stojao šablon za radove u toku koji označava da je materijal u fazi razvoja i da nije zvanično objavljen za korišćenje. Još jednom da ponovim da ja vidim sve u najboljem redu i kada sam izlogovan. Sve najbolje. --Mile K. talk 21:20, 18. април 2010. (UTC)
Evo sada videh da nema potrebe da dodam i dugme za osvežavanje jer isto postoji u vidu zelenih strelica odma kod naslova Najnovije vesti.--Mile K. talk 21:23, 18. април 2010. (UTC)

Вести из Крагујевца[уреди]

Здраво! Ево пар савета. Вести из области економије категориши у Економија и бизнис. То је тако одлучено на нашем форуму а по узору на неке друге редакције. Уколико инсистираш на коришћење шаблона за почетак, било би добро да попуниш сва поља, а посебно оно о држави. Препоручио бих некоришћење тог шаблона и једноставним писањем Крагујевац / Србија (извор) Увод..... Разлог је што се код шаблона назив града и државе повезује са Википедијом. То значи када ти напишеш Крагујевац реч ће бити повезана са Крагујевцом. Код онога што сам ти ја предложио, град линкујеш са текстом Крагујевац на Викивестима. Поздрав! (п.с. надам се да си решио проблем са "виђењем" измена)--Mile K. talk 21:15, 21. април 2010. (UTC)

Молим :) Само још једна напомена. Видим да си вратио моје измене и да си болдовао извор. Заправо извор се не болдује, док се град и држава као и цео увод болдују. На жалост бет је тренутно у немогућности да своје вести пише тим стилом. Требало би да се држимо једнаком формом писања и уређивања. Поздрав!--Mile K. talk 13:41, 22. април 2010. (UTC)
Ма немаш фрке ;) Опуштено. Ево мало сам средио увод :) Иначе када имаш неку вест или страницу за брисање, налепи на њеном врху шаблон обрисати као што сам ја то урадио на Образовање приоритет у градском буџету. Тако ће администратори брже да уоче шта треба да се обрише.--Mile K. talk 22:26, 22. април 2010. (UTC)

Zdravo pre svega[уреди]

Ja vidim sve vesti, uobičajno i normalno. Probaj da osvežiš stranicu.--Mile K. talk 20:14, 12. јун 2010. (UTC)

Link[уреди]

Dobo veče. Ne funkcioniše ni u ostalim člancima gde se upotrebljava isti šablon. Može i biće u najskorije vreme. Nalazi se na spisku zadataka koje treba što pre uraditi. Pozdrav. --Mile K. talk 23:05, 28. септембар 2010. (UTC)

Zdravo. Samo da te obavestim da je link proradio. Uživaj!--Mile K. talk 11:04, 1. октобар 2010. (UTC)