Пређи на садржај

Протести студената у Београду и Новом Саду

Извор: Викиновости


20. октобар 2011.
Београд/ Нови Сад (Beta) - Студенти Универзитета у Београду почели су у четвртак протест у центру града захтевајући да се о трошку државе школују сви који имају више од 48 бодова, као и да се умање школарине.

На платоу испред Филозофског факултета окупили су се студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Филозофског и Географског факултета, који су потом кренули у протестну шетњу централним градским улицама.

Централне градске улице повремено су затваране за саобраћај, а према проценама полиције, у шетњу је кренуло око 350 студената. Студенти намеравају да своје захтеве предају у Влади Србије и у Министарству просвете.

Друга група студената већ трећи дан блокира рад Филолошког факултета.

Око 1.000 студената Универзитета у Нишу протестовало је на централном градском тргу у Нишу захтевајући смањење школарина. Нишки студенти са протеста су затражили и одобравање апсолвентских рокова за генерације студената од 2006. до 2009. године, наставак студија на терет буџета након одслушане последње године студија за генерације студената од 2006. до 2009. године без обзира на број остварених бодова у протеклој школској години.

На Универзитету у Новом Саду није било студентских окупљања или протеста. Представници Студентског парламента рекли су агенцији Бета, који су прецизирали да су се студенти новосадских факултета договорили да почне потписивање петиције којом се подржавају студентски захтеви.

Извор

[уреди]