Преминуо Јиржи Динстбир

Извор: Викиновости


8. јануар 2011.

Праг / Чешка, (Beta-AP) - У Прагу је у суботу преминуо Јиржи Динстбир, чехословачки дисидент, некадашњи шеф чехословачке дипломатије и известилац за људска права у бившој Југославији.

Динстбирова супруга Јиржина рекла је чешкој агенцији ЧТК да је он умро у болници у 73. години, после дуже болести. До последњег тренутка је, међутим, био активан, сада као независни сенатор уз подршку опозиционе Чешке социјалдемократске странке, а био је и председник Одбора за спољну политику, одбрану и безбедност.

Јиржи Динстбир је чешкој и словачкој јавности постао познат као спољно-политички новинар и дописник Чехословачког радија из Вашингтона 1960-тих година, али се после совјетске окупације августа 1968. године нашао на другој страни, уз дисиденте. Врло тесно је сарађивао са својим пријатељем Вацлавом Хавелом у дисидентском покрету Повеља 77 и предводио је два пута као њен портпарол, 1979. године и 1985. године.

Због породичних веза близак бившој Југославији и Србији, Динстбир је радо и спремно прихватио да од 1998. до 2001. године буде известилац за људска права у бившој Југославији. Динстбир је енергично био против бомбардовања СР Југославије 1999. године, као и против једностраног проглашавања независности Косова. Решење за сукобе на Балкану видео је у уласку западног Балкана у Европску унију.

Извор[уреди]