Пређи на садржај

Крагујевац: Од Санкт Петербурга до Тиране – ЈоакимИнтерфест

Извор: Викиновости


13. октобар 2011.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Тематска и стилска разноврсност, мултикултуралност и добра фестивалска атмосфера, најјачи су утисци гостију и учесника овогодишњег «ЈоакимИнтерфеста» за које је данас у згради Града приређен свечани пријем. Уметнике и чланове жирија фестивала из седам земаља примили су Небојша Здравковић, заменик градоначелника Крагујевца и Саша Миленић, председник Скупштине града.

Драго ми је што видим да овај фестивал има пуну подршку локалне самоуправе која увиђа да је он део идентитета града. Међу гостима фестивала влада добро расположење, они представљају седам европских земаља, од Санкт Петербурга до Тиране, што довољно говори о његовој мултикултуралности. За Крагујевац је драгоцено све оно што је било драгоцено и онда када је Јоаким Вујић дошао овде пре 200 година, када је одавде кренула наша позоришна култура. Битно је да фестивал који данас носи његово име има исту такву подршку, и власти и публике. Већ ово што смо до сада видели говори да је реч о озбиљном фестивалу чије представе су у рангу најбољих европских фестивала, има разноврсност и сва врата су отворена за сва естетски оправдана виђења позоришта -каже Боро Драшковић, редитељ и члан фестивалског жирија.

Новина на овогодишњем фестивалу је и учешће Нове европске позоришне акције (НЕТА) - мреже која обухвата тридесетак фестивала и позоришта из 13 држава са подручја југоисточне Европе.

Показало се да коопродукције и заједнички позоришни пројекти какве ми радимо дају један нови смисао развоју културе и на тај начин врше повезивање и промоцију различитих култура. Мислим да је «ЈоакимИнтерфест» одличан пример како се може прећи преко свих политичких, социјалних и других баријера и култура издићи изнад политике. Овде култура добија оно што смо одувек хтели - да покаже како се може на један елегантан, луцидан и интеркултурални начин повезати оно што је различито, тако да овај фестивал има можда и већи значај него што смо тренутно свесни - каже Дамир Домитровић Кос, директор фестивала «Екс Понто» и Културног друштва Б51 из Љубљане.

Нова европска позоришна акција синоћ је извела представу по мотивима романа Орхана Памука «Црвено» у режији Мартина Кочовског. Вечерас су на репертоару Чеховљеве «Три сестре» у рећији Иване Вујић, Битеф театра из Београда. Представа почиње у 19 сати.

Извор[уреди]