Војвода Путник има планину у Канади

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Канаде

...више вести овде

Позиција Канаде

Мапа показује позицију Канаде на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Канаде посетите простор намењен овим вестима

Flag of Canada.svg

2. октобар 2012.
Отава/ Канада (Beta) - Многи знају да на Месецу постоји кратер назван по једном од највећих климатолога и астронома 20. века Милутину Миланковићу, као и да српских топонима има у многим деловима планете, али мало ко у Србији, а ни међу око 200.000 канадских Срба свих генерација, зна да у Канади постоји планина Путник.

Радомир Путник
Слика: George Grantham Bain Collection.

Та планина део је ланца Стеновитих планина између канадских провинција Алберте и Британске Колумбије у планинском масиву Кананаскис и висока је 2.940 метара.

Канађани су је тако назвали још 1918. одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске (1912-1916) и првом српском војводи Радомиру Путнику (1847-1917).

Равногорски покрет из Калгарија, највећег града Алберте, и група људи из Едмонтона, главног града те провинције, овековечили су планину Путник откривањем и освећењем спомен-плоче.

На плочи су на енглеском језику уклесане ове речи: „Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог водје, војводе Радомира Путника (1847-1917)“.

„Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске тако и цивила за време Првог светског рата (1914-1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства“, пише на спомен плочи.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики