Војаџер 1 напустио Сунчев систем

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

18. август 2013.
Пасадена/ Калифорнија (Beta-AFP) - Свемирска сонда америчке агенције за истраживање свемира НАСА Војаџер 1 (Voyager) је напустила Сунчев систем и ушла у међузвездани простор.

Војаџер
Слика: NASA.

Притом, се показало да међузвездани простор није налик ономе сто су очекивали научници: Изгледа да није тачна процена да магнетно поље у међузвезданом простору тече у другачијем смеру него у Сунчевом систему.

„Магнетно поље у Сунчевом систему је поравнато с магнетним пољем у међузвезданом простору“, рекао је физичар Универзитета Мериленда, САД, Јан Свисдек (Marc Swisdak), преноси сајт МСН из часописа „The Astrophysical Journal Letters“.

Посто није било очекиване промене у магнетном пољу, испоставило се да је „Војаџер“ у међузвездани простор ушао много раније - Још пре годину дана када је мерење показало нагло смањење броја честица које стижу са сунца, а увећање галактичког зрачења из међузвезданог простора.

Ипак, с том проценом се не слаже водећи научник пројекта „Војаџер“, сада пензионисани Едвард Стоун. Он каже да је, иако себи зна где је сонда и шта она мери, тешко проценити где је граница Сунчевог система и међузвезданог простора.

Стоун и други научници сматрају да је „Војаџер“ сада у међупростору за који се није раније знало, називају га „магнетним ауто-путем“.

„Војаџери“ „1“ и „2“ су лансирани 1977. с циљем да прикупе податке о удаљеним планетама Сунчевог система.

Удаљеност „Војаџера 1“ од сунца је сада 120 пута већа од удаљености између Земље и Сунца, „Војаџер 2“ управо излази из Сунчевог система путујући у супротном правцу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg