Влада може тражити оцену уставности одлука Војводине

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. новембар 2009.
Нови Сад/ Србија

(Бета) Влада Србије моћи ће да пред Уставним судом покрене поступак за оцену уставности или законитости одлука аутономне покрајине пре њиховог ступања на снагу, наводи се у новој верзији Нацрта закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине.

Нацрт закона, који је објављен на сајту Владе Србије, у таквим случајевима предвиђа могућност да Уставни суд одложи ступање на снагу оспореног покрајинског прописа до доношења одлуке.

Питање покрајинске имовине није прецизно дефинисано и оно ће бити уређено посебним законом. Питање врста и висина изворних прихода Војводине такође се препушта посебном закону, али се наводи да новац „за вршење поверених послова обезбеђује Република“.

Нацртом закона је предвиђено да Војводина може закључивати „међурегионалне споразуме“ у оквиру своје надлежности, а не, како је то формулисано у предлогу статута, „међународне уговоре“. У новом тексту експлицитно се наводи могућност отварања представништва Војводине у Бриселу, док је у верзији закона из марта стајало само да покрајина може основати своја представништва „у регионима Европе“.

Извор[уреди]