Викиновости:Форум/Архива 8

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Вести на главној страни[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана.

Водите рачуна о начину како уређујете вести на насловној страни. Ако не можете да урадите копи-пејст постојане вести (која није на главној страни) немојте да радите премештај вести из једне рублике у другу. Садашњим радом у потпуности сте заменули рублике намењене за вести из спорта и занимљивости.--Mile K. talk 13:52, 4. новембар 2009. (UTC)

Ај дај пример на шта мислиш. --Millosh 13:54, 4. новембар 2009. (UTC)
Примера ради, вест У акцији Морава ухапшено више од 650 особа налазила се у рублици од Вест1 до Вест4. Само се премешта из једне рублике у другу. ОК, супер је та вест....свака част актерима, али мислим да не треба да шета, још се сада налази на месту који је предвиђен рубликама технологија/занимљивост. Други пример Тадић: Србија заокружила спољну политику толико је шетао да сада нема даље. Налази се на месту намењеном спорту. Толико вести имамо на дан да комотно бар једном дневном може да се ажурира главна страна са новим вестим. Овако се ажурира само прва вест а све остале се врте од места 1 до места 5.--Mile K. talk 14:22, 4. новембар 2009. (UTC)
Да додам, уколико неко не може (из неких разлога) да ажурира све вести, нека ажурира само прву а остале нека остави како јесте. Бар ћемо имати све рублике присутне (економија, политика, култура, занимљивости, спорт).--Mile K. talk 14:24, 4. новембар 2009. (UTC)
Нисам уопште знао да постоје рубрике у насловним вестима. Ја сам их шетао по значају (најновија на првом, најстарија на последњем). Мислим да је тако реалније по питању аужурирања и изгледа да нам се Главна страна мења из дана у дан. Ја могу да променим једну вест дневно, али тешко да могу свих пет. Наравно, ако вас двојица (ти и Ласло) можете да мењате сваки дан све вести, онда их мењајте. Иначе, глупо је да заменим неку битну вест неком мање битном и тиме је истиснем с насловне стране, док би нпр. нека периферна вест о спорту остала ту неколико дана. Мислим, треба направити неки алгоритам за случај да вас двојица не ажурирате насловне вести. --Millosh 08:35, 7. новембар 2009. (UTC)
Жао ми је што ниси упознат са начинима како смо замислили да уређујемо главну страну и како смо радили. Искрен да будем не знам да ли је глупо или паметно вест попут, сајам књига посетило 130000 или Тадић: Србија заокружила спољну политику стоје седам и више дана на главној страни. Свака вест је битна за свој сегмент. Но, како год. Што се тиче ажурирања, супер што имаш времена барем за једну вест. Време које потрошиш на шетање осталих довољно је да се ажурира још једна. Што се тиче Ласла и мене, привидни је изостанак Ласловог рада али и мог.--Mile K. talk 20:36, 7. новембар 2009. (UTC)

kako to da na glavnoj strani nema nista o smrti patrijarha Pavla?

Слажем се с претходним питањем. Како то да вијести на главној страни касне по неколико дана? Прича са берлинским зидом је завршена а још стоји као главна актуелност. Зар нема неко задужен за то? Овај пројекат изгледа уређују само ботови! --Жељко Тодоровић 14:29, 15. новембар 2009. (UTC) с.р.}}

категорисање[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана.

Бојан је на чланку w:Убиство Бриса Татона оставио коментар да би требало повезати на чланке на Викиновостима. Ово је опште питање. О овој енциклопедијској теми (као и вероватно о већини других) постоји пуно вести. Не можемо из википедијског чланка повезивати на све њих појединачно, као што ни у чланку о Београду не повезујемо на сваку слику Београда на Остави. За такве ствари треба да постоје категорије. Не знам колико се то практикује овде (чини ми се не баш пуно, пошто је добар део садржаја аутоматски генерисан захваљујући Бети), али, ето, чисто да скренем пажњу да је то једна велика препрека повезивању на Викиновости из чланака на Википедији. Ако би неко хтео то да уради за ову конкретну тему, одлично, ако би неко хтео тога системски да се прихвати, још боље. Иначе да похвалим како сада изгледа пројекат, има доста садржаја, међу којима и оригиналних, и лепо је организовано - успех није случајан. --Dzordzm 02:50, 21. новембар 2009. (UTC)

Рецимо за овог направимо категорију овде Убиство Бриса Татона. То не би требало да је проблем. Али ја не разумем систем категорисања овде, где онда сместити ту категорију (у категорију Црна хроника Србије, Политика Србије)? -- Bojan  Razgovor  05:55, 24. новембар 2009. (UTC)

Da treba kategorisati vesti iste ili povezane tematike u jednu kategoriju. Međutim jako je teško da par vikireportera (urednika vikivesti) održavaju svih 20.000 članaka. Od velike pomoći bi bilo kada bi neko pripomogao u kategorisanju.--Mile K. talk 12:56, 30. новембар 2009. (UTC)}}

{{}}

Категорија за вести на главној[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:16, 2. мај 2010. (UTC)

Има ли нека категорија у којој се смештају вести које су стојале на главној, рецима као Википедија на српском добила 100.000 чланак а Викиновости своју 20.000 вест? Чисто да имамо неку архиву главне стране, категорија може бити скривена и сортирана по дану постављања на главну? -- Bojan  Razgovor  05:54, 24. новембар 2009. (UTC)

Ne. U principu svaka objavljena vest sada prolazi kroz glavnu stranu bar u vidu naslova ako ne ništa drugo.--Mile K. talk 12:52, 30. новембар 2009. (UTC)}}

Штрајк таксиста[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:17, 2. мај 2010. (UTC)

Имам снимке са штрајка таксиста на путу од славије до железничке. Ако имамо чланак, могао бих одмах да окачим неке од њих. 本 Михајло 13:43, 17. децембар 2009. (UTC)

Има овде Завршен протест таксиста, није пуно али то сам на брзину пребацио са Бете.----László - Лале (talk) 01:27, 18. децембар 2009. (UTC)
(: Kolege, ja pomislio da ste i vi u štrajku :)))--Mile K. talk 01:58, 18. децембар 2009. (UTC)
Još malo pregovaramo, pa za koji dan možda, zavisi od vlade hehe----László - Лале (talk) 02:35, 18. децембар 2009. (UTC)}}

Главна страна[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: Нико није одговорио. Колико ја знам није се у скорије време користио.--Mile K. talk 23:18, 2. мај 2010. (UTC)
Да ли постављате овај шаблон? --93.86.54.237 11:00, 22. децембар 2009. (UTC)}}

Copyviol?[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: Постоји (на)писмено одобрење.--Mile K. talk 23:19, 2. мај 2010. (UTC)

Hello, I noticed that you copy and paste a lot of copyrighted articles from internet. Isn't it against wiki policies? Please, reply in English, in Italiano, по-Українськи или по-русски. Thank you, grazie, дякую, спасибо. --St. Alex 18:51, 22. децембар 2009. (UTC)

As far as I am introduced, the sites the articles are being copied from have permitted that actions. 本 Михајло 13:27, 30. децембар 2009. (UTC)
Does anyone have any proof of the permission? Да ли неко има било који доказ да дозволе?}}

Сретна нова![уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана.
Sydney-nye-06-3.jpg
Silv08 03.JPG

Желим свим њикиновинарима и њикирепортерима сретну нову и успешну 2010. годину! --FriedrickMILBarbarossa 12:17, 1. јануар 2010. (UTC)

Hvala! Sve najbolje i Vama želim!--Mile K. talk 02:02, 2. јануар 2010. (UTC)

Хвала и свима осталима који ово прочитају.----László - Лале (talk) 02:16, 2. јануар 2010. (UTC)}}

Нова dj/дј чистка[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:21, 2. мај 2010. (UTC)

Данас сам опет прошао са ботом по овом питању и почистио све овакве речи (оне које сам могао да поправим, в. задњи пасус) у још 1.496 чланака. Историје измена су доступне на интернету:

Овог пута сам обрадио и ћириличне речи, но морам да приметим да ни оваквих чланака није било превише. Додуше, један број речи сам изоставио јер се највероватније ради о типографским грешкама, а мене је мрзело да их прођем редом, нађем шта треба да буду и сам их поправим у чланцима. Тривијалне типографске грешке је сам бот прошао, но речи попут видји, дјук, pandjchir, дјампаоло, djerisilo итд. захтевају посету чланку у коме се налазе.

Михајло 15:21, 3. јануар 2010. (UTC)

Жив био! :)--Mile K. talk 16:12, 3. јануар 2010. (UTC)}}

Tadić: Srbija neće podržati referendum o cijepanju BiH[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:22, 2. мај 2010. (UTC)

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je kako "Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referedndum koji bi vodio ka cijepanju BiH, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma“.

Isto tako, dodao je, neće donijeti ni odluku koja će dovesti u pitanje položaj Republike Srpske.

Predsjednik Srbije je rekao da se zločini koji su se desili u regiji ne mogu zaboraviti, ali da je moralno da narodi, države i pojedinci pokažu suosjećanje prema žrtvama druge nacionalnosti.

On je izrazio nadu da će i rezolucija o Srebrenici uskoro bitu usvojena u Srbiji i da će tako biti iskazan odnos srpskog društva prema srebreničkom zločinu.

Tadić je kazao da je njegov odlazak u Srebrenicu bio jedan od najtežih dana, te da je tada doživo spoznaju koja ga je osnažila u vođenju politike, a u cilju poboljšanja odnosa na Balkanu.

On je rekao da nije imao podršku dijela svoje porodice ni svojih birača, kada je došao u Srebrenicu, ali da se ipak izvinuo svima zbog zločina koje su neki činili u ime Srba.

„Došlo je vrijeme da se grade putevi, gasni koridori, da budemo solidarni, pomažemo jedni druge čak i kada greške činimo", rekao je Tadić u intervjuu tv OBN.

Govoreći o svom odnosu prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, Tadić je rekao da je Dodik "tokom rata spasavao živote Bošnjaka i Hrvata", te da „Dodik ne mrzi druge ljude i nacije“.

On smatra da Dodik sadašnju retoriku koristi najvjerovatnije kao odgovor na ponašanje drugih političara u BiH.

Tadić je najavio skori dolazak u privatnu posjetu Sarajevu gdje će prošetati Baščaršijom i obići kuću u kojoj je rođen.

www.bh-news.com/bs

I?----László - Лале (talk) 23:09, 18. јануар 2010. (UTC)
@www.bh-news.com, hvala što ste nas obavestili o ovom događaju. Tekst koji ste napisali ne možemo objaviti na našem sajtu jer je isti preuzet sa vašeg sajta koji zadržava sva autorska prava.--Mile K. talk 14:07, 19. јануар 2010. (UTC)}}

3.000 вест[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:23, 2. мај 2010. (UTC)

Београд: Радови на водоводној мрежи на углу Булевара краља Александра и улице Вјекослава Ковача

Честитам! --FriedrickMILBarbarossa 17:36, 6. март 2010. (UTC)

Hvala ali zapravo je reč o deset puta većem broju :) Ne 3.000 nego 30.000! :)--Mile K. talk 22:16, 6. март 2010. (UTC)}}

Ускрс[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:24, 2. мај 2010. (UTC)
Vegreville Pysanka.jpg
Osterei2.png

Срећан вам Васкрс и ускршњи празници! --FriedrickMILBarbarossa 19:31, 4. април 2010. (UTC)

Хвала, све најлепше узвраћамо.--Mile K. talk 00:43, 2. мај 2010. (UTC)}}

Нова чистка[уреди]

Расправа испод је затворена и ускоро ће бити архивирана: --Mile K. talk 23:25, 2. мај 2010. (UTC)

Јуче и данас су чишћени чланци из последњег дампа (07.04.2010), и притом је обрађено 2.570 чланака. Такође је извршено архивирање над овим чланцима где је било потребно, с обзиром на старост дампа. Историје измена се могу наћи на следећој адреси:

У одељку посвећеном ср.викивестима. 本 Михајло 08:55, 1. мај 2010. (UTC)

Хвала велика!--Mile K. talk 00:42, 2. мај 2010. (UTC)}}

Питање је постављено[уреди]

 • Овде. Сврха предлога је каква-таква уштеда ресураса. 本 Михајло 11:56, 6. јануар 2010. (UTC)

Аутоматско архивирање[уреди]

Мислим да је могуће направити шаблон за аутоматско архивирање. Како би радио? Одговарајући шаблон се остави у чланку приликом самог прављења нове стране, а активира се аутоматски тек месец дана касније. Ово неће само уштедети на времену потребном да се додају арх-шаблони у чланке, већ ће подоста умањити и удар на Викимедијине сервере. Не верујем да је могуће користити ЈС додатке, пошто ботови не користе стандардне браузере, тако да би сарадња бот-оператера била неопходна, како би се овај шаблон додао у сваки чланак кога они поставе. 本 Михајло 09:10, 28. март 2010. (UTC)

Подржавам идеју.--Mile K. talk 15:45, 28. март 2010. (UTC)

Треба померити и највећег уносника вести. Без њега нема свр`е. 本 Михајло 18:44, 31. март 2010. (UTC)

Najveći unosnik mesecima zadaje "glavobolje". Od pogrešnog kategorisanja do...--Mile K. talk 15:09, 10. април 2010. (UTC)

Ево, имам предлог:

Бот би требало на врх чланка да додаје {{арх|{{subst:CURRENTWEEK}}|{{subst:CURRENTYEAR}}}}. Након 4-5 недеља, ово би требало да само приказује шаблон архивирано. Треба га још увек тестирати, није за додавање пре те закључне фазе. 本 Михајло 10:34, 21. јул 2010. (UTC)

Шаблон дефинитивно ради, и треба га додавати у све текстове приликом самог постављања. Додавање је линеарно и захтева само да један једини стринг ({{арх|{{subst:CURRENTWEEK}}|{{subst:CURRENTYEAR}}}}) буде дописан на почетку. 本 Михајло 08:53, 29. јул 2010. (UTC)

Ок, ово је заживело. Ботом додајем на све нове чланке овај шаблон, па ћемо да видимо како ће да се одвија њихов животни ток. 本 Михајло 13:42, 10. август 2010. (UTC)

CDATA[уреди]

Мислим да сам очистио све појаве овог тага у чланцима. Понајмање је сигурно да сам овог јутра уклонио њих седамдесетак. 本 Михајло 05:31, 8. мај 2010. (UTC)

Super, svaka čast. Hvala!--Mile K. talk 23:12, 10. мај 2010. (UTC)

ФеликсБот[уреди]

Нема потребе да ФеликсБот надаље уклања <a href тагове, јер то мој бот већ ради успут уз друге измене. 本 Михајло 04:18, 15. јул 2010. (UTC)

Неодлучност бете[уреди]

Ок, проучите ова два чланка.

Михајло 18:23, 12. август 2010. (UTC)

Честа појава код Бете. Првобитна вест је обично написана како тако само да би се што пре објавила, а друга је стилски дорађена. Бета брише са свог сајте првобитне вести када напише другу верзију, али наш бот увози обе.--Mile K. talk 18:30, 12. август 2010. (UTC)

Не бих рекао да се ради само о стилским допунама с обзиром да се:

 1. помињу разна времена, и да се
 2. у једном чланку пише да је Нађа освојила осмо а у другом да је освојила пето место.

Шта је од свега тога заиста истина? То је таква збрка података да мислим да би било најбоље да обришемо оба чланка а нови чланак евентуално опет напишемо преносећи изворе којима је јасније шта желе да напишу. 本 Михајло 10:35, 13. август 2010. (UTC)

Da, često im se dešava kod prve vesti zbog želje da što pre objave vest unesu greške kako stilske tako i pravopisne ali i dezinformacije. Ja obično uvek obrišem prvu vest jer je obično druga tačnija.--Mile K. talk 14:59, 13. август 2010. (UTC)

Наслови са Dj/дј[уреди]

Ботом сам управо преместио 633 оваква наслова, заостала од покретања пројекта. Ако нисмо потпуно чисти што се тиче података из задњег дампа, онда бар имамо оволико мање проблематичних наслова. 本 Михајло 16:25, 13. август 2010. (UTC)

Super. Mislim da ima par naslova u kojima DJ predstavlja skraćenicu za di-džeja.--Mile K. talk 16:28, 13. август 2010. (UTC)

Ту не би требало да буде проблема, јер бот не претвара слепо дј у ђ, већ иде по већ направљеном речнику (постављао сам га овде када сам Милоша наговарао да угради). 本 Михајло 16:43, 13. август 2010. (UTC)

Уклањање CDATA ботом[уреди]

Бот је почео да уклања и CDATA таг. Не знам зашто ово нисам урадио раније. Циљ је да се људство што више растерети од ових послова и посвети се сегментима уређивања коју су ван домета ботова. 本 Михајло 06:31, 14. август 2010. (UTC)

Уклањање речи[уреди]

Да ли би могао да се покрене бот који би из вести избацио „~KIS_zavrsetak~“? --FriedrickMILBarbarossa 14:18, 28. март 2010. (UTC)

"Should srwn be shut down as abandoned?"[уреди]

See m:Wikimedia Forum#Should srwn be shut down as abandoned? and please discuss it on Meta-Wiki. Also, don't shoot the messenger! Цброввн1023 разговор 20:46, 15. април 2010. (UTC)

Wikimania 2010[уреди]

Wikimania logo with text.svg

Wikimania 2010, ovogodišnji globalni događaj posvećen projektima Wikimedije širom sveta, prihvata predloge za izlaganja, radionice, tribine i tutorijale koji se odnose na Wikimedia projekte, ili uopšteno temama slobodnog sadržaja. Konferencija će se održati od 9-11 jula, 2010 u Gdanjsku, Poljska. Za više informacija, proverite zvanični Poziv na učešće.

--DanicaR 23:48, 28. април 2010. (UTC)

О овоме би требало направити краћу причу/репортажу/интервју или нешто слично... Ко би био вољан да ради на томе? --Mile K. talk 00:43, 2. мај 2010. (UTC)

Бета[уреди]

Мислим да би ова вест, Beta obeležila 16 godina rada, заслужила да се нађе на главној страни?----László - Лале (talk) 22:15, 4. мај 2010. (UTC)

Tema (16. godina rada) mi je sasvim OK, ali tekst mi nije toliko zanimljiv. Trebao se odraditi i kraći intervju sa njima (imamo kontakte sa njim) ali do toga nije došlo jer niko sa naše strane nije izrazio želju da ga radi. Ako želite članak n naslovnoj stavite ga na poziciju broj 4 (eventualno 3). Bilo bi lepo kada bi se postojeća vest obogatila nekim zanimljivim statističkim informacijama.--Mile K. talk 22:52, 4. мај 2010. (UTC)

Генералка[уреди]

Знам да нас нема много али исто тако знам да нас има довољно за једно сезонско спремање :)) Позвао бих све да се укључе на ову тему и оставе коментаре, примедбе, сугестије и предлоге. Ја ћу дати пар предлога. --Mile K. talk 22:30, 12. мај 2010. (UTC)

 • „Кречење главне стране“ - Сређивање неких одељака. Међу њима Врх (део где пише Добродошли на Викиновости) и Братске пројекте (скроз доле)
 • Сређивање коментара тј. пар шаблона за коментарисање
 • Архивирање. Предложио бих да ипак шаблон за архиву буде на дну. Досадашње архивирано нека остане како јесте. Промена би утицала само на будуће архивирање.
 • Бот за Бетине вест
 • Бот за време
 • Бот за берзу
 • Вести по темама/рубрикама
 • Слике. Потребне су нам слике за најновију вест, вест дана...

Ја сам ионако кренуо да чистим овај пројекат од свега и свачега. Пар резултата: [6], [7], [8].

Што се архивирања тиче, већ сам спомињао могућност шаблона за аутоматско архивирање. Треба средити да га ботови постављају заједно за чланком, а шаблон се сам отвори након месец дана. Још увек не знам да ли је ово технички изводљиво, али такође немам ни реч од власника ботова да желе да уграде тај додатак (што би ми била мотивација да такав шаблон покушам да направим). 本 Михајло 17:21, 23. јун 2010. (UTC)


Прошао сам један циклус генералке над чланцима овде. Исто то радим и на Википедији. Укупно 1461 измена јуче и данас. 本 Михајло 08:39, 4. јул 2010. (UTC)

Super, svaka čast, hvala. I ja gotovo svakodnevno se borim sa dj i "engleskim" navodnicima..... Tu je i polu živi bot...--Mile K. talk 22:33, 6. јул 2010. (UTC)

Немој ручно да сређујеш то дј, осим ако ти је баш хитно. Да видим, можда бих могао из базе бота да направим и скрипту код које би само једно дугме кликнуо да преправиш све познате дј-овце у чланку којег си отворио. :) 本 Михајло 16:21, 9. јул 2010. (UTC)

То би било супер. Углавном јесте хића јер је реч о чланцима који иду на главну страну или се шаљу на Фејсбук. Ако успе то са дј=ђ онда можемо и са другим стварима да урадимо :))) Лепа идеја о којој сам размишљао давно.--Mile K. talk 22:19, 9. јул 2010. (UTC)

Ево, ова скрипта ће ти помоћи да преправљаш латиничне. Покрећеш је са Alt+1. Примети да она поправља само речи писане малим словима. Ако се јави велики број проблем са овим, могу да се убаце и велика почетна слова. 本 Михајло 15:21, 10. јул 2010. (UTC)

Од данас ми се бот брине и за <a href= додатке. Где прође, не би требало да их остане. 本 Михајло 12:19, 11. јул 2010. (UTC)

Има ли још фидова?[уреди]

За сада мој бот периодично проверава све нове чланке који се појаве у следећим списковима:

Два списка за Ниш и Нови Сад ми изгледају празни. Постоји ли још ових фидова?

Михајло 19:51, 14. август 2010. (UTC)

Ок, овако нешто је најбољи фид. 本 Михајло 18:39, 30. август 2010. (UTC)

E ne znam da li ima još. Malo slabije pratim razgovore i na vestima i na pediji, tako da izvini što nisam ranije odgovarao. Super je ovaj fid.--Mile K. talk 21:50, 30. август 2010. (UTC)

akcije NIS-a[уреди]

zanima me da li neko zna na koji način se vrši raspodela akcija, odnosno koliko se dobija akcija

Расподела акција НИСа је завршена, а право на поседовања акција имали су сви запослени (бивши и садашнји) у НИСу и сви грађани Р. Србије који нису акционари у другим предузећима и нису остварили приходе приликом продаји тих акција.--Mile K. talk 16:00, 26. август 2010. (UTC)

Прегледачи и уређивачи[уреди]

Поставио сам ово питање на Форум/Техника, није било одговора, па овдје премјештам питање:

Због чега неки корисници имају дупле дужности уређивача и прегледача. Предгледач само има једно више овлашћење од уређивача, а сва остала су иста. Дакле, онај ко је прегледач, не мора ваљда да буде и уређивач. Он је непосредно виши у односу на уређивача. --Жељко Тодоровић 15:00, 30. август 2010. (UTC) с. р.

Портали[уреди]

Занимљиво би било направити портале овде, спорт рецимо. Е сад, знам да се овде кубури са бројем активних уредника, па би било добро мало аутоматизовати процес. Да се само приказује на тој страници спортска вест са главне и најновије вести из категорије спорт? Слажете ли се?-- Bojan  Razgovor  05:00, 23. септембар 2010. (UTC)

Кад магарац не проверава постоји ли већ тако нешто -- Bojan  Razgovor  05:01, 23. септембар 2010. (UTC)

Други пројекти[уреди]

Мало смо се играли на Википедији, тако свака држава има линк ка својој категорији на Викиновостима. Може да доведе још посетилаца, а не мора. ^_^ -- Bojan  Razgovor  06:22, 2. октобар 2010. (UTC)

Одлична ствар! Осим довођења посетилаца може у појединим случајевима да послужи и као референца, за коју годину, што ми је била и намера када сам почео да мало боље категоришем спортове.----László - Лале (talk) 22:54, 4. октобар 2010. (UTC)

50.000[уреди]

Da li neko zna kad je pređena ova stopa i koja je vest jubilarna. --93.87.167.225 (разговор) 12:44, 11. октобар 2010. (UTC)

Вест од 1. октобра Grupa Šade iduće godine na turneji----László - Лале (talk) 00:22, 12. октобар 2010. (UTC)
Ne može se sa sigurnošću utvrditi koja je vest u pianju jer u skorašnjim izmenama nevide se stranice koji bot za vremensku prognozu svakodnevno kreira, i to svakih (ako se ne varam) sat vremena.--Mile K. talk 09:52, 12. октобар 2010. (UTC)
Ja sam išao za onim dugmićem što kaže nove strane na skorašnjim izmenama pa sam to brojao (A tu ima i tih stranica za vremensku prognozu).----László - Лале (talk) 16:22, 12. октобар 2010. (UTC)
Hm... Ako si siguran super! Znam da je Milošu i meni bilo teško da to utvrdimo za (ako se ne varam , reč je bilo o) 10.000. članku.--Mile K. talk 21:56, 12. октобар 2010. (UTC)

2010 Fundraising Is Almost Here[уреди]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Hello Wikimedians, my name is Sam and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser. My job is to be the liaison between the Serbian community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into Serbian and suggesting messages that would appeal to Serbian readers on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both banner submission, statistical analysis, and grouping volunteers together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Schapman 23:25, 15. октобар 2010. (UTC)

Translation/Превод
Поздрављам све Викимедијанце, Моје име је Сем и ја радим за задужбину Викимедије током кампање прикупљања новчаних средстава које је у току у 2010. години. Моја улога је да будем веза између српске заједнице и Фондације. Ове године кампања има за циљ да буде свеобухватна и глобалних размера. Ми схватамо да наше банер поруке које могу да обављају добар посао у Сједињеним Државама не значи да ће имати исти ефекат у осталим заједницама, било због лошег тумачења исте или неадекватне интерпретације међународној заједници.

Ја сам тренутно у потрази за преводиоцима који су спремни да допринесу овом пројекту тако што ће помоћи приликом превођења и локализације порука на српски језик. Такође су добродошле све сугестије и предлози који би помогли да приближимо поруке на Мета страници на начин који ће бити привлачан читаоцима на српском језику. Почели смо подешавање на мети за поруке, статистичке анализе, и окупљање добровољаца.
Користите стране за разговор на Мети, разговарајте са својим локалним заједницама, разговарајте са другима, разговарају са нама и да, додајте своје повратне информације, као и предложени поруке! Радујем се сарадњи са Вама током овогодишње кампање. ----László - Лале (talk) 00:48, 16. октобар 2010. (UTC)

Админ права[уреди]

Могу ли да добијем админ права, пошто хтео бих да уређујем главну а не могу јер су шаблони закључани? -- Bojan  Razgovor  06:03, 22. октобар 2010. (UTC)

Kao jedini momentalno prisutan ja sam za. Ako se slažeš da sačekamo koji dan ako se ko još javi a u međuvremenu ću otključati stranu da bi mogao da je sređuješ.----László - Лале (talk) 00:07, 23. октобар 2010. (UTC)
Ustvari Glavna strana je zaključana samo za neregistrovane i nove korisnike (Ako ti šta treba sutra sam veći deo vremena tu pa da otključam ili pomognem šta nemožeš bez admin prava, a u međuvremenu ako nalete Miloš, Mile ili Mihajlo nek ovde daju svoje mišljenje).----László - Лале (talk) 00:13, 23. октобар 2010. (UTC)

Dobro, ne treba brisanje. Nego smetalo mi je ovo sa Hilari Klinton sto stoji dugo, a nisam mogao da je sklonim. -- Bojan  Razgovor  03:08, 23. октобар 2010. (UTC)

Eno skinuo sam za privremeno zaštitu sa 4 prva šablona Шаблон:Главна страна/Вест 1 (2,3 i 4) pa možeš menjati sve na glavnoj strani a samu glavnu stranu ću opet zaključati.----László - Лале (talk) 12:33, 23. октобар 2010. (UTC)
Бојане, добио си администраторска права.----László - Лале (talk) 23:02, 27. октобар 2010. (UTC)
Образложење: „БокицаК је доказани корисник са Википедије и показао је интересовање да помогне у одржавању овог Вики огранка у животу. Надамо се да ће унети и свежину која нам је потребна. Михајлов бот и Бокицин бот се старају о огромном броју чланака да не оду у „ветар“ већ да буду лепо сређени и категорисани. Моментално смо присутни Михајло, Бокица и ја. (Миле је оправдано одсутан и не може тренутно да доприноси као раније). Тако да се уједно захваљујем БокициК да нам се придружио.“----László - Лале (talk) 23:02, 27. октобар 2010. (UTC)

Бот[уреди]

Могу ли добити бот заставицу за Аутобота? -- Bojan  Razgovor  15:25, 24. октобар 2010. (UTC)

Урађено----László - Лале (talk) 21:22, 24. октобар 2010. (UTC)

Глвана страна[уреди]

Свака част за изглед главне странице! Одлична је! --FriedrickMILBarbarossa 02:36, 14. новембар 2010. (UTC)

Closure of Hungarian Wikinews[уреди]

У току је изјашњавање о затварању Викиновости на мађарском језику. Да ли заиста у њиховој заједници нема заинтересованих за рад на том пројекту? Недавно је био покренут и предлог за затварање bs wikinews, али су се они активирали па предлог није прошао. Било би ми жао да се затвори тај пројекат ако постоји и најмања шанса да мало „живне“. Поздрав! mickit 09:15, 14. новембар 2010. (UTC)

Ovo je prvi slucaj da urednici traze ukidanje svog projekta. Hm, ne vredi da se mi aktiviramo tamo, kad mi necemo pisati tamo vesti. -- Bojan  Razgovor  10:15, 14. новембар 2010. (UTC)

Штета за њих. Мада ни ми нешто нисмо сјајни. Имамо само 4 активна сарадника: Михајло са ботом, Бокица са ботом, Струја са Крагујевцем и ја са спортом и категоријама. Засада успевам некако да одвојим времена и да убацујем доста спортских вести, тако да ми Милошев бот са те стране уопште не недостаје. Када смо код Милошевог бота, нешто је ту дебело стало, уватила се паучина...или нешто друго) Миле се изгубио... У сваком случају доста добро смо средили општи изглед Викиновости и требало би нам у сваком одељку (Политика, Економија, Забава..) по један сарадник, па макар уносио само по две три вести седмично и на главну страну у делу за ту врсту вести, за сваку од поменутих категорија . Били би опет убедљиво нај по свим мерилима на Викиновостима на свим језицима.----László - Лале (talk) 16:03, 14. новембар 2010. (UTC)
И ја сам приметио проблем са ботом, али је то од скора. Треба јавити Милошу. mickit 20:48, 15. новембар 2010. (UTC)

Massive copyright violations by anon and User:Michaello[уреди]

There's something strange going on. IP address 92.244.133.114 was wholesale copying and pasting many pages to sr.wikinews from this "Beta" website and many of them are blatant mirrors, like Tadić danas u jednodnevnoj poseti Crnoj Gori is of this page from the website. Looking at this statement from the "Beta" website (using Google translator, it roughly translates to "Beta news on the site may be used solely for personal information. Without the written permission of the Agency BETA or a separate agreement is not allowed to reprint or use in electronic or any other form. BETA site linking to another site also includes an agreement with the Agency.") this violates Wikinews policy in allowing free distribution of content, commercial or otherwise. Then the pages that were supposedly uploaded by this anon editor gets deleted by a bot User:Michaello and restored by the same, effectively claiming any content previously posted by the IP. This again violates Wikinews copyright, which is attributing copied material taken from any Wikinews page, and this bot has failed to do so in copying the anon's contributions, however bad they might have been. These contributions were again suddenly deleted by Корисник:Михајло Анђелковић in massive flooding of RecentChanges. Could anybody clarify to me what is going on here, or why this bot is suddenly replacing content uploaded by an anon by its "own" in the contribution history? TeleComNasSprVen 10:49, 26. новембар 2010. (UTC)

We have permision to use content from Beta (ask steward meta:User:Millosh for more info). Millosh's bot, which until recently worked OK, has cracked. Михајло Анђелковић (Michaello is his bot) temporally took task of importing news on himself. Massice deletion was probably due to testing or smth like that. -- Bojan  Razgovor  12:55, 26. новембар 2010. (UTC)

Помоћ[уреди]

Ко може/зна/жели, нека ажурира прву вест на Главној. --Mile K. talk 23:34, 26. новембар 2010. (UTC)

Викиновости на Твитеру и Фејсбуку[уреди]

Од данас, Викиновости можете пратити на новоотвореном твитер профилу http://twitter.com/Vikivesti. Профил се аутоматски ажурира. Такође страница Викиновости на фејсбуку (http://www.facebook.com/Vikivesti) од данас је почела аутоматски да се ажурира. Занимљив је податак, да је ова страница, коју подржавају око 160 корисника, у време рада са студентима имала преглед и до преко 2800 прегледа по једном посту. Данас је тај број знатно мањи али је у задовољавајућим границама. --Mile K. talk 16:39, 22. децембар 2010. (UTC)

Најактивнији викиуредник[уреди]

Најактивнији викиуредник је корисник Laslovarga и то у две категорије: корисник са највећим бројем укупних измена и корисник са највећим бројем измена на месечном нивоу. Laslovarga има преко 6916 измена а најактивнији је био у десетом месецу 2010. године када је направио 1156 измена, што га сврстава у ред најактивнијих викиуредника на свим википројектима. Честитке кориснику на завидном резултату!--Mile K. talk 01:49, 9. јануар 2011. (UTC)

Хвала Миле.----László - Лале (talk) 13:53, 9. јануар 2011. (UTC)

Jeli to bot...[уреди]

...opet nesto ne radi?--Mile K. talk 14:18, 9. јануар 2011. (UTC)

Изгледа, помало допуњујем и без њега, мада не могу бити толико ефикасан као бот. Ипак за спорт ми не смета зато што успевам да унесем исто толико колико и бот. :о) ----László - Лале (talk) 16:06, 9. јануар 2011. (UTC)