Београд: Ускоро бесплатан јавни превоз за избеглице старије од 65 година са боравиштем у Београду

Извор: Викиновости

23. април 2010.
Београд/ Србија

Лица са избегличким легитимација старија од 65 година која имају пребивалиште у Београду ускоро ће добити право на бесплатно коришћење јавног градског превоза у Београду, саопштио је заменик градоначелника Милан Кркобабић после састанка са представницима неколико репрезентативних удружења избеглих и прогнаних.

– Почетком ове године увели смо право свим нашим суграђанима старијим од 65 година да бесплатно користе јавни превоз, а сада то право проширујемо и на избегла лица која имају пријављен боравак у нашем граду. Очекујемо да ова погодност у пракси заживи за неколико недеља, након што се реше правне формалности. Ово је само први корак ка системском решавању проблема избеглих и прогнаних. Приликом наредних сусрета, теме наших разговора биће запошљавање, социјална заштита и решавање стамбених питања – рекао је Кркобабић.

Заменик градоначелника истакао је да ће град Београд омогућити несметан рад удружењима избеглица тако што ће решити спорна питања у вези са закупом њихових просторија и помоћи им да набаве компјутерску и канцеларијску опрему. Према незваничним проценама, у Београду живи око 70 хиљада избеглица.

У Секретаријату за социјалну заштиту ускоро ће бити формирана посебна организациона јединица која ће се бавити искључиво проблемима избеглих и прогнаних. Направићемо и саветодавно тело за миграције, а именоваћемо и повереника за избеглице. Уверени смо да ћемо заједнички моћи да решимо већину проблема који већ скоро две деценије муче избеглице – истакао је Кркобабић.

Данашњем састанку присуствовао је и секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић, као и Владимир Цуцић, комесар Комесаријата за избеглице Републике Србије.

Извор[уреди]