Београд: Усвојена Одлука о задужењу града за финансирање новог моста на Сави и прилазних путева

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. децембар 2009.
Београд/ Србија

Одборници Скупштине града усвојили су на данашњој седници Одлуку о задужењу града за финансирање новог моста на Сави и прилазних путева ка мосту. Према речима Радомира Костадиновића, заменика градског секретара за финансије, кредит од 70 милиона евра, колико ће износити зајам од Европске инвестиционе банке, има рок отплате до 25 година.

– У понуди ЕИБ има два предлога: фиксна или променљива каматна стопа. С обзиром на дуг рок отплате кредита, Секретаријат за финансије није у могућности да са сигурношћу пројектује која је од ове две камате повољнија. У међувремену, у разговорима са представницима ове банке, добили смо могућност да у тренутку повлачења транши, које не могу бити ниже од пет милиона евра, уговарамо и определимо се за једну од те две камате, у зависности од ситуације на финансијском тржишту – казао је Костадиновић.

Пре доношења овог предлога, Секретаријат за финансије затражио је мишљење Министарства финансија о могућностима кредитног задужења града. На основу утврђених финансијских параметара, ово министарсво сматра да се кредит може реализовати и да је у овој години граду дозвољено укупно задуживање од око 29,2 милијарде динара. С обзиром на то да неотплаћени део по раније узетим кредитима за финансирање капиталних инвестиција износи 18,1 милијарду, министарство сматра да је до краја 2009. граду дозвољено задуживање од око 11 милијарди динара.

Председник Скупштине града Александар Антић истакао је да нема никакве дилеме да су Београду потребни мостови и да, када град већ има закључене међународне уговоре, он мора и да их реализује.

– Сигурно је повољније да текуће буџетске приходе усмеравамо према приоритетима који су већ дефинисани, а то су помоћ социјално најугроженијим категоријама становништва и развој важних инфраструктурних и комуналних система. Кад је реч о овом мосту, град је у прилици да узме изузетно повољан кредит, с периодом отплате до 25 година и са каматом која би, по садашњим прорачунима, требало да буде око 1,7 одсто годишње – рекао је Антић.

Он је додао да је уобичајено да велики градови најзначајније инфраструктурне и развојне пројекте реализују захваљујући повољним кредитима, а не из текућих прихода који треба да буду намењени социјалним категоријама и субвенцијама јавним комуналним предузећима, како грађани не би трпели последице кризе. Антић је још једном нагласио да Београд није презадужен град и да у годинама које су пред нама свега два до три посто буџета треба да одваја за враћање кредита.

Извор[уреди]