Београд: Субвенције за увођење и одржавање стандарда квалитета у привредним субјектима на територији Београда

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за привреду ће ове године издвојити 20 милиона динара за увођење и одржавање стандарда квалитета у привредним субјектима са територије Београда. Субвенције ће се додељивати за различите стандарде квалитета, како за њих не би конкурисали само они који се баве производњом и прометом хране већ и други привредни субјекти. Субвенције ће се додељивати у износу до 500.000 динара.

– Све чешће се срећемо са информацијама да је неко предузеће сертификовано према захтевима стандарда ISO 9001:2000, ISO 14001:2005, OHSAS 18001:2007, HACCP, ISO 22000:2005, GLOBALGAP, BRC. Добијање ових сертификата је потврда да се постиже стандардан квалитет производа и услуга и постиже безбедност производа, услуга и животне средине. Неки од ових стандарда су већ обавеза и потреба за привредне субјекте који желе да унапреде конкурентску позицију на домаћем и страном тржиштту. Европска унија је објавила серију „Директива за нови приступ”, које све земље чланице ЕУ морају да примене. На овај начин ће се поједноставити кретање робе у земљама чланицама и ван њих, то јест произвођачи који продају унутар ЕУ ће ознаком СЕ на својим производима, амбалажи и пропратној документацији доказивати да је производ пројектован и произведен у складу са одредбама свих примењивих директива ЕУ – рекла је за Беоинфо Станија Вишекруна, заменица градског секретара за привреду.

Сходно потрошачким капацитетима, тржиште арапских земаља је веома привлачно за произвођаче хране, а извоз на то подручје је одличан пословни потез, о чему говоре финансијски ефекти компанија које пласирају производе у исламске земље. Међутим, произвођачи морају да имају HALAL сертификат да би могли да пласирају производе на тржиште арапских земаља. Тржиште HALAL производа у свету се процењује на око 550 милијарди долара, од чега се око 170 милијарди зарађује само на храни. Све су то разлози због којих Секретаријат за привреду субвенционише сертификацију и ресертификацију система управљања квалитетом и тестирање, сертификацију и ресертификацију производа у привредним субјектима са територије Београда, истакла је Станија Вишекруна.

Да би привредни субјекти успешно прошли процес увођења стандарда и сертификације према захтевима неког од наведених међународних стандарда, потребно је ангажовати консултантску кућу и сертификационо тело. Секретаријат за привреду ће финансирањем трошкова сертификације помоћи привредним субјектима са територије Београда и тако им омогућити да ухвате корак са развијеним светом у погледу испуњавања међународних стандарда. На тај начин ће се повећати и њихова конкурентност и омогућити подизање квалитета и безбедности наших производа. Без сертификата наши привредни субјекти нису у могућности да извозе своје производе у земље где је то законски регулисано.

Ово је други пут да Секретаријат за привреду интернационализује привредне субјекте са територије Београда субвенционисањем увођења и одржавања стандарда квалитета. Увиђајући стратешки значај увођења НАССР система безбедности и кавалитета хране за укупну конкурентност наше привреде, Секретаријат за привреду је прошле године финансирао увођење НАССР-а у 23 привредна субјекта. Критеријуми за добијање бесповратних финансијских средстава били су успешно пословање, број запослених радника, брендиран производ, награде и признања за квалитет производа. Сви привредни субјекти који су добили средства испунили су уговорне обавезе и по завршеним активностима увођења НАССР система секретаријату доставили сертификат овлашћеног сертификационог тела.

Извор[уреди]