Београд: Симболична садња дрвета испред Европског центра за културу и дебату

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. новембар 2009.
Београд/ Србија

У акцији „У сусрет будућности”, политички функционери из земље и иностранства данас су испред Европског центра за културу и дебату „Град” у улици Браће Крсмановић на Савском венцу засадили по једно дрво. Учинили су то помоћница градоначелника Београда Радмила Хрустановић, амбасадор Шведске у Србији Кристер Брингеус, државни секретар Министарства животне средине и просторног планирања професор др Ивица Радовић, и секретар општине Савски венац Ненад Прелић.

– Садња дрвета је симболични чин, он мора да подстакне много веће и важније теме. Пред Београдом је дуг пут до испуњења стандарда Европске уније, примене споразума из Кјота и свега што подразумева заштиту животне средине и бригу о ономе што смо наследили и што имамо обавезу не само да одржимо него и да побољшамо – истакла је Радмила Хрустановић.

Еколошке теме биле су предмет разговора на дводневном семинару одржаном 26. и 27. новембра у „Граду”, са циљем да се локалне власти упознају и инспиришу најбољом, шведском праксом концепта одрживог развоја.

Семинар је почетак планиране дугорочне сарадње на тему одрживих градова и околине. У његовом раду учествују Гунел Бергстром из Шведске, Сузана Ђорђевић из Фонда Екотопија, руководилац групе за одрживи развој у Влади Републике Србије Даринка Радојевић, а скуп је отворио амбасадор Шведске у Србији.

Извор[уреди]