Београд: Потписан уговор о донацији за дневни боравак за одрасле особе са сметњама у развоју

Извор: Викиновости


15. децембар 2009.
Београд/ Србија

Секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић и генерални директор компаније „Japan Tobacco International” за западни Балкан Кристијан Кринг потписали су данас у Старом двору уговор о донацији, вредан 20.000 евра, којом ова фирма помаже опремање и адаптацију првог дневног боравка за особе ометене у развоју старије од 18 година. Потписивању су присуствовали и заменик градоначелника Милан Кркобабић и амбасадор Јапана Тошио Цунозаки.

– Године које су иза нас показале су да су Влада Јапана и јапански народ имали највише разумевања за оно кроз шта смо пролазили јер су нас несебично помагали. И данас једна њихова компанија помаже да се пословни простор од 100 квадратних метара адаптира у први дневни боравак за одрасле особе ометене у развоју. Настојаћемо да у наредном периоду на свакој општини отворимо по један овакав боравак. За то нам је потребна помоћ компанија које поседују велики степен друштвене одговорности. Нека им овај гест ЈТИ буде путоказ – рекао је Милан Кркобабић.

Дневни боравак налазиће се у Петраркиној улици 6 . Овај пословни простор добијен је од општине Звездара. У њему ће моћи да борави око 25 одраслих особа са сметњама у развоју.

– Драго ми је што ће „Japan Tobacco International” реализовати овај пројекат подршке особама са сметњама у развоју и омогућити им да своје време проводе у бољим условима. И даље ћемо пружати помоћ онима којима је она најпотребнија. Надам се да ће ова донација још више унапредити пријатељство које влада између наше две земље – истакао је амбасадор Тошио Цунозаки.

У Београду постоји око 600 особа са сметњама у развоју које се налазе на листи чекања за смештај у неки од дневних боравака. Највеће листе су у општинама Звездара, Нови Београд, Земун, Раковица и Чукарица. Зато град и планира да следеће године направи бораваке на овим општинама.

– Формирање оваквог боравка је веома значајан корак у унапређивању квалитета живота одраслих особа ометених у развоју, посебно ако имамо у виду да такав центар тренутно не постоји у Београду. Осим дружења, њима ће бити омогућено да раде на себи и оспособљавају се за свакодневни живот уз непрестани стручни надзор и негу. JTI има дугу традицију покретања или учествовања у хуманитарним пројектима. Ово је наш начин да будемо активан члан друштва у оквиру којег послујемо, а ова донација представља допринос социјалном систему у Београду – рекао је Кристијан Кринг.

Извор[уреди]