Београд: Одржан састанак градоначелника Ђиласа и надлежних градских служби са члановима републичког Одбора за заштиту животне средине

Извор: Викиновости


22. фебруар 2010.
Београд/ Србија

У Старом двору данас је одржан састанак градоначелника Драгана Ђиласа са члановима републичког Одбора за заштиту животне средине, које је предводио Чедомир Јовановић, председник одбора. Састанку посвећеном замени дрвореда у Булевару краља Александра присуствовали су и надлежни градски функционери, који су председнику и члановима Одбора пружили све информације у вези са предстојећом заменом дрвореда.

Драган Ђилас, градоначелник Београда, захвалио је председнику и члановима републичког Одбора за за заштиту животне средине што су заједно са градом учествовали у решавању овог проблема.

– Не познајем никог нормалног ко жели да посече неко дрво из чистог хира. Ми смо презентовали све пројекте засноване на анализама Шумарског факултета који јасно кажу да би, уз орезивање, животни век дрвореда био још око шест до десет година, али да би сасвим сигурно у том року дрворед морао сукцесивно да се мења. Желимо да направимо велики и нови булевар са великим дрворедом, где ће се стабла правилно чувати и којим ће Београд моћи да се поноси. Даћемо све наше студије на увид и грађанима, сачекаћемо још два дана да они то прегледају, поставе питања и добију одговоре од стручњака. На питање шта посадити, ми одговарамо да немамо шта да кријемо и да постоји неколико опција: да ли садити опет платане или неку другу врсту, која стабла имају најмање алергена, и шта је најбоље за људе који живе и раде у том делу града. Спремни смо да о томе разговарамо, укључимо сва удружења грађана и заједно дођемо до закључка о врсти, дебљини и броју стабала. Такође, потпуно смо се сложили и са иницијативом одбора да пред грађане изађемо и са анализом стања осталих дрвореда у граду и како ћемо се према њима односити у наредном периоду – рекао је градоначелник Ђилас.

Илуструјући лоше стање стабала у Булевару краља Александра, градоначелник Ђилас показао је и пресек платана посеченог протекле недеље, у чијој су унутрашњости јасно видљиви трагови труљења, а који је на основу спољашњег изгледа одавао утисак здравог стабла.

Чедомир Јовановић, председник Одбора за животну средину, рекао је да су чланови овог тела дошли у Градску управу са намером да помогну граду и Београђанима у решавању озбиљног проблема.

– За наш одбор је веома важно питање одрживог развоја читаве земље и ово треба да буде пример за све друге средине у Србији које ће се, нажалост, суочавати са сличним проблемом. Дрворед у Булевару краља Александра је запуштен, оболео и његово опште стање је критично и катастрофално. На састанку са представницима Градске управе нама су стављени на увид сви неопходни подаци, свако дрво је прегледано, то су радиле стручне комисије, а пројекат реконструкције булевара је толико обиман да он може да поднесе и реконструкцију самог дрвореда, на начин на који то до сада у граду није рађено. Оно што је важно јесте да ће бити сачуван део дрвореда, од Батутове до Господара Вучића, и да су на састанку дефинисане процедуре које ће онемогућити понављање грешака у времену пред нама, а које су почињене пре 15-20 година, када је део дрвореда потпуно уништен. Пред нама је заједнички напор проналажења средстава за постављање новог, адекватног дрвореда. Уместо старог дрвореда неће бити посађена млада, већ висока стабла, о чему ћемо се договорити заједно са становницима булевара. Данас смо видели све пројекте и жао ми је због неспоразума са грађанима који је последица пре свега одсуства неопходних информација и апелујем на Београђане да имају разумевања за овај посао. Очекујемо да ће нови дрворед бити посађен до јесени и подсећам да ће то бити високи дрворед са стаблима пуне дебљине, али ће таква промена коштати 40 одсто више од планираног буџета за замену дрвореда – рекао је Чедомир Јовановић, председник републичког Одбора за заштиту животне средине.

Извор[уреди]