Београд: Милан Кркобабић отворио завршни скуп у оквиру пројекта „Друштвено одговорно пословање и запошљавање особа са инвалидитетом”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

18. март 2010.
Београд/ Србија

Заменик градоначелника Милан Кркобабић отворио је данас завршни скуп у оквиру пројекта „Друштвено одговорно пословање и запошљавање особа са инвалидитетом”, на којем је представљен Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Поздрављајући учеснике, Кркобабић је истакао да наша земља не оскудева у законима, али да нажалост има веома мало људи који су спремни да законе у пракси спроведу.

– Конкретно, овај закон веома је битан и зато ми је драго што је Унија послодаваца Србије, у сарадњи са Националним удружењем за самостални живот инвалида и синдикатима, иницирала округле столове и радионице на ту тему. Велик број особа са инвалидитетом жељно чека нова решења. У Србији их има више од 700.000, а изузетно мали број њих је запослено. Зато се надам да нови закон неће остати само мртво слово на папиру. Овакви пројекти веома су важни јер објашњавају како да људи који су непосредно одговорни, а то су послодавци, који ће запошљавати особе за инвалидитетом и за које је предвиђена новчана казна уколико то не ураде, уђу у тај посао спремни, схвате бит и значај закона и да га спроведу у пракси. Послодавци морају да припреме радно место за инвалида, али тако да се они не осећају другачије већ као и сви остали грађани. У спровођење закона морају да буду укључене и саме особе са инвалидитетом, односно да се чују њихове сугестије и мишљење како би се изнашла права решења – казао је заменик градоначелника.

На овом закону заједно су радили Министарство за рад и социјалну политику и Министарство економије и регионалног развоја. Закон је ступио на снагу маја 2009. године, а обавеза послодаваца за запошљавање особа са инвалидитетом 23. маја ове године. Према речима Татјане Пријић, начелнице у Министарству економије и регионалног развоја, битно је да на имплементацији закона буду ангажовани сви: од републичких институција, преко синдиката и послодаваца до локалних самоуправа, уз помоћ Националне службе за запошљавање.

– У односу на укупан број запослених, послодавцима ће бити наметнута обавеза да запосле и особе са инвалидитетом. Новоосноване фирме ослобођене су ове обавезе две године, као и они послодавци који запошљавају до 20 људи. Они, пак, који имају више од 20 запослених морају да запосле по једну особу са инвалидитетом и на сваких наредних 50 запослених још по једну. Закон за послодавце подразумева различите начине испуњавања ове обавезе. Први јесте да особе са инвалидитетом остваре своје право на рад, то јест да се директно запосле, други је исплата зарада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање ових особа и трећи начин је куповина производа или вршење услуга са овим предузећима. Уколико послодавац не изврши своју обавезу ни на један од ових начина, обавезан је да плати пенале у буџетски фонд који је намењен искључиво професионалном оспособљавању особа са инвалидитетом спрам потреба послодаваца и њиховом укључивању на тржиште рада – истакла је Татјана Пријић.

Иако до сада није постојала обавеза вођења података, према проценама свега око 21.000 особа са инвалидитетом је у радном односу, иако је чак 160.000 њих у радном узрасту и има способност за рад. Подаци Министарства за рад и социјалну политику показују да је стопа незапослености инвалида чак 75 одсто. Зато се од свих послодаваца очекује професионално одговорно пословање и доследна примена обавеза новог закона.

Поред представника послодаваца и особа са инвалидитетом, скупу у Старом двору присуствовао је и Владан Ђукић, градски секретар за социјалну заштиту.

Извор[уреди]