Београд: Корисници Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју отпутовали у Митровац на Тари

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. август 2010.
Београд/ Србија

Дарко Божић, члан Градског већа, и Владан Ђукић, секретар за социјалну заштиту, јутрос су испред Дневног боравка у Шекспировој бб испратили кориснике Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју који су отпутовали на седмодневно летовање у Митровац на Тари. У објектима Центра дечјих летовалишта и опоравилишта у Митровцу на Тари и Букуљи у Аранђеловцу у две смене боравиће око 270 деце и младих и 90 пратилаца. За летовање ове деце град је обезбедио 7.209.000 динара.

– Данас је 251 дете са сметњама у развоју отпутовало на рекреативни опоравак у Митровац на Тари. Испред Шекспирове улице кренула су четири аутобуса, а из Лазаревца, Обреновца и Младеновца по један. Захваљујући уштедама у буџету, на летовање смо ове године послали више од хиљаду деце. Поред ових, у Митровац су ишла и деца из социјално.угрожених породица са свих 17 општина, као и ромска деца. У те сврхе из буџета је издвојено око 18 милиона динара – рекао је Дарко Божић.

За време седмодневног боравка у Митровцу на Тари, деца ће се бавити радно-окупационим активностима, шетати, дружити се и учествовати у бројним друштвеним и спортским играма. У случају кишовитог времена, активности се прилагођавају затвореним просторима, салама за физичко и ТВ салама. Васпитачи ће се све време налазити у пратњи корисника, посебно су обезбеђена ноћна дежурства, као и присуство лекара. За родитеље у Београду обезбеђена је свакодневна комуникација са васпитачима.

– Успели смо да бољом организацијом помогнемо деци и да њих 1.094 пошаљемо на летовање. Они којима је потребна рехабилитација 3. септембра ићи ће у Букуљу у Аранђеловцу. То су деца и млади у колицима. Град, у складу са својим могућностима, чини све што је у интересу наших суграђана и деце са сметњама у развоју. Следећих година размотрићемо могућност да се повећа број дана, али и деце које ћемо слати на опоравак у градска летовалишта и одмаралишта – рекао је Владан Ђукић.

Извор[уреди]