Београд: Изградња фабрике воде „Макиш 2” добро напредује

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. август 2009.
Београд/ Србија

Владимир Таушановић, генерални директор ЈКП „Београдски водовод и канализација”, и Артур Кол, амбасадор Израела у Београду, обишли су данас градилиште Постројења за пречишћавање воде „Макиш 2” и уверили се да изградња овог објекта добро напредује. Носилац пројекта је израелско предузеће „Тахал”, које је и испоручило опрему, док грађевинске радове изводи словеначко предузеће „Приморје”.

– Изградња се одвија према плану и треба да буде завршена у другој половини идуће године. Пратећи објекти за пречишћавање воде и комплетна инфраструктура у Макишу почели су да се граде осамдесетих година, а завршетком постројења „Макиш 2” биће заокружен читав комплекс објеката на овој локацији. Ново постројење ће производити два кубна метра пијаће воде у секунди, а његовом изградњом ће бити омогућено и даље ширење београдског система снабдевања водом, пре свега према Младеновцу. Тако ће бити обезбеђене довољне количине воде за шире подручје Београда за наредних 20 година. Изградњом „Макиша 2” ће и постројења „Беле воде” и „Винча”, која имају превазиђену технологију за пречишћавање воде, дефинитивно отићи у пензију – рекао је за Беоинфо Владимир Таушановић.

Артур Кол је истакао да је изградња новог постројења за пречишћавање воде од огромног значаја и за Израел, чије је предузеће носилац читавог пројекта, и за Србију, којој предстоји достизање европских и светских стандардауснабдевању пијаћом и преради отпадних вода у време када је свака кап воде драгоцена.

Извор[уреди]