Београд: Велики број запослених у Градској управи и волонтера учествовао у акцији „Велико спремање Србије”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. јун 2010.
Београд/ Србија

Око пет хиљада запослених у Градској управи, јавним комуналним предузећима и општинским управама, и исто толико волонтера и грађана придружило се данас еколошкој акцији „Велико спремање Србије” на више стотина локација у граду. Они су чистили и уклањали непрописно бачено смеће, дивље депоније и други отпад и на тај начин зеједнички послали поруку о значају заштите животне средине и важности чистоће главног града.

– Велики број запослених данас се окупио и на тај начин придружио акцији чишћења града. На овај начин желели смо да покажемо да можемо да пружимо подршку и помоћ свом граду да он буде лепши, чистији и уреднији, али и да га не прљамо и у томе и јесте срж ове акције. Београд одавно није изгледао овако радно, посебно што је реч о викенду. Можемо да будемо задовољни одзивом, ни киша која је падала није нас омела јер је спрала прашину које има у ваздуху, рекао је градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван који је заједно са запосленима у овом секретаријату чистио приобаље на Ади Хуји.

Према његовим речима запослени су на овом потезу прикупили око педесетак џакова отпада, а није случајно изабрана баш Ада Хуја, јер је то простор Београда на који се у будућности рачуна.

– Захваљујући Чешкој влади вршимо испитивање квалитета воде и обале после тога ћемо, у складу са урбанистичким планом, радити на томе да ово место постане једна мала оаза и спортско рекреативно подручје које би могло да личи на Аду Циганлију, рекао је Триван.

У акцији „Велико спремање Србије” учествовало је и преко 200 радника ЈКП „Зеленило – Београд. Употребљена је тешка и лака механизација: шест кипера, седам путара и једна мултикар коса. У чишћењу Аде Хује и стадиона „Ташмајдан” на Палилули учествовали су и студенти. На подручју ове општине сређивала се и Карабурма, Котеж, Борча 1 и 2, као и окретница аутобуса 48 и 33.

На Врачару се уређивало стамбено насеље у Јована Рајића и зелене површине дуж Јужног булевара, Видовданске и Карловачке улице. На Звездари се радило у стамбеном насељу „Коњарник 2”, и то машинско кошење траве и грабуљање, Миријеву 1 и 4, заједно са активистима општине Звездара, око „Руда” 1, 2 и 3 и Звездарској шуми, а на Савском венцу чистила се шума Топчидер, Топчидерски парк и приобаље Саве. На територији општине Чукарица уређивале су се површине на Јулином брду и чистила непожељна вегетација код пасареле, а у Земуну стамбено насеље „Нова Галеника”. На Новом Београду радило се у Блоку 1 и 30, на левој обали Саве Блока 70, Бежанијској коси и у шуми у Блоку 39. На Старом граду радници „Зеленила” у оквиру објекта Друштва за помоћ ометеним у развоју на Студентском тргу обавили су кошење, травњак, посадили руже, али и чистили приобаље Саве и Дунава, од Бранковог моста до Дорћола.

Извор[уреди]