Београд: Београдски зоолошки врт биће проширен

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

15. април 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас и амбасадорка Аустралије Клер Биргин отворили су данас „Аустралијски павиљон” у Београдском зоолошком врту. У том делу врта смештене су животиње пореклом из Аустралије попут црвених кенгура, валаби кенгура, црних лабудова, кокошастих гуски и папагаја.

Град Београд је са пет милиона динара помогао изградњу овог дела зоо- врта.

– Градска власт и Београдски зоолошки врт у последње време заједнички раде на пројекту проширења зоо-врта и сваким даном смо ближи томе да он буде проширен на доњем делу Калемегдана. Београдски зоолошки врт постаће јавно предузеће, а Вук Бојовић ће остати на његовом челу и помагати нам и убудуће. Данас када отварамо овај павиљон и када смо у друштву људи који толико брину о животињама, упућујем апел свим Београђанима да се заједно боримо против болесних умова који су у стању да псу одсеку све четири шапе или да животиње повреде на други начин. Град Београд издвојиће новац за куповину протезе за тог пса, али сви заједно морамо учинити све да се овакве ствари више не догађају – рекао је градоначелник Ђилас.

Амбасадорка Клер Биргин рекла је да отварање павиљона са животињама из Аустралије симболично много говори о добрим односима Србије и Аустралије.

„Аустралијски павиљон” ограђен је стаклом и нерђајућом жицом, а у њему је изграђено и неколико фонтана. Из градског буџета прошле године издвојено је пет милиона динара за смештај два бела тигра, а зоолошком врту уплаћено је још десет милиона динара за завршетак започетих инвестиција и покриће трошкова редовног рада.

Зоолошки врт у Београду отворен је 12. јула 1936. године. Простире се на седам хектара и има око две хиљаде животиња.

Данашњој свечаности присуствовали су и престолонаследник Александар и прицеза Катарина, чланови Градског већа Дејан Мали и Милета Радојевић, градоначелник Јагодине Драган Марковић, као и амбасадорка Чешке Хана Хубачкова и амбасадорка Туниса Хурија Фершиши.

Извор[уреди]