Јахјага тражи од ЕУ да спречи изборе на Косову

Извор: Викиновости16. март 2012.
(Бета) - Председница Косова Атифете Јахјага затражила је у петак од високих европских званичника и представника пет држава Запада да спрече одржавање избора Србије на територији Косова, 6. маја.

Јахјага је, како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, писмо упутила председнику Европског савета Херману ван Ромпеју, високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и представницима САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије.

„Пишем да бих изразила своје дубоко узнемирење најавама Републике Србије да ће одржати локалне изборе и на територији Републике Косово, којима гази суверенитет моје државе, снажно доводи у питање територијални интегритет и покушава дестабилизацију Косова“, наводи се у писму.

Атифете Јахјага је додала да Приштина не може да дозволи „ниједној страној држави, нити њеним представницима који управљају паралелним структурама“ унутар Косова да „организују било какве изборе било где у Републици Косово“.

Према њеним речима, било који покушај Србије да организује изборе на Косову „гази међународне норме и законе, као и основне европске стандарде“ па су ти покушаји неприхватљиви и илегални.

Извор[уреди]